22 July, 2009

20 July, 2009

My reply to Utusan Malaysia article regarding the murder of Teoh Beng Hock

*my replies in bold red

KUALA LUMPUR 19 Julai - Pemimpin pertubuhan bukan kerajaan dan ahli politik mendesak pakatan pembangkang menghentikan segala tohmahan dan tuduhan yang keterlaluan terhadap Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malay sia (SPRM).

Mereka juga menyifatkan tindakan pakatan pembangkang sebagai melampau apabila mengemukakan pelbagai tuntutan termasuk desakan ditubuhkan suruhanjaya diraja bagi menyiasat kematian Teoh Beng Hock yang mayatnya ditemui di koridor luar tingkat lima, Plaza Masalam, Khamis lalu.

Presiden Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa), Datuk Ibrahim Ali berkata, pakatan pembangkang tidak sepatutnya melatah dengan mendesak kerajaan membuat pelbagai perkara sedangkan siasatan kes tersebut sedang dijalankan.

''Kenapa penyokong pembangkang tidak boleh sabar? Sepatutnya berilah ruang supaya siasatan dijalankan dan sesudah siasatan selesai, jika masih tidak puas hati barulah buat perhimpunan atau tuntutan.

Siasatan? tell me sohai ibrahim ali, who still believe in the police? Remember A.Kugan murder case under police custody? where is the case now? The murderers are still working inside the police station. And you're trying to drag the matter as long as you can, so the people can easily forget. Rakyat Malaysia ini mudah lupa

''Sekarang belum apa-apa lagi sudah buat tuntutan dan perhimpunan. Lama-lama setiap orang yang mati kena tubuh suruhanjaya. Berapa ramai polis mati dan orang Melayu yang mati secara pelik, tidak ada orang buat perhimpunan dan tuntutan pun selama ini,'' katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini hari ini.

Kenapa nak mainkan perkauman di sini? Bilakah kita kata kematian Beng Hock adalah kematian orang Cina? Kenapa kamu tak paham itu maksud justice? Saya mau tanya sohai macam kamu, explain, why is Beng Hock walk into MACC office as a strong young man, but came out as a corpse? Explain Ibrahim Ali, jangan main isu perkauman..

Ibrahim diminta mengulas tindakan pakatan pembangkang mengeluarkan pelbagai kenyataan dan mengemukakan bermacam tuntutan serta mengadakan perhimpunan atas alasan mahu menuntut keadilan berhubung kematian Beng Hock.

Sebelum ditemui mati, Setiausaha Politik kepada seorang Exco kerajaan negeri Selangor itu dipanggil ke pejabat SPRM sebagai saksi untuk membantu siasatan kes salah guna peruntukan kerajaan Negeri Selangor.

Menurut Ibrahim, tidak ada sebab bagi SPRM untuk membunuh Beng Hock kerana mendiang merupakan aset untuk membongkar penyalahgunaan kuasa dalam Parti Keadilan Rakyat (PKR).

Mengapa tiada sebab? Bacalah di sini..The writing was already on the wall so long ago

''Mungkin Beng Hock tertekan dengan apa yang telah berlaku merupakan satu penyalahgunaan kuasa. Macam-macam boleh berlaku.

''Tetapi pembangkang sudah eksploitasi isu ini seolah-olah hendak jadikan isu perkauman,'' katanya.

Setahu saya, Umno yang accuse Pakatan Rakyat mainkan isu perkauman, sedangkan Pakatan Rakyat TIDAK PERNAH menganggap isu ini sebagai satu isu perkauman, tapi hanya dari segi..justice

Tambah Ibrahim, pembangkang sebenarnya ingin mengalihkan pandangan rakyat kerana mereka disiasat SPRM.

hello, kawan, kita semua tahu lah.. ini political persecutions targetting Pakatan ADUNS. Mana MACC untuk kes Khir Toyo? RM25 million punya rumah tak nak siasat, tapi mau melemahkan kerajaan negeri Selangor?

''Ada juga dalang besar di belakang yang hendak alih isu ini juga,'' katanya.

Ya, itulah Najib, yang menjadikan PDRM, SPRM, Election Commission, Judiciary sebagai kuda tunggangan pukimak Umno.

Sementara itu, Ketua Pemuda UMNO, Khairy Jamaluddin berkata, beliau tidak bersetuju dengan tindakan pembangkang yang melemparkan pelbagai tuduhan tanpa asas atau fakta.

''Saya tidak setuju dengan tindakan pembangkang yang melemparkan pelbagai tuduhan.

''Mereka sudah hukum SPRM tanpa bukti dan sengaja menghasut rakyat,'' katanya.

Rakyat bukan bodoh, rakyat tahu menilai.. remember March 2008?

Ahli Majlis Tertinggi (MT) UMNO, Datuk Saifuddin Abdullah ketika dihubungi berkata, beliau hairan dengan sikap pembangkang yang selama ini sering mendakwa mereka memperjuangkan keadilan dan menyokong siasatan yang berasaskan fakta dan bukti.

''Namun, dalam insiden kematian Beng Hock siasatan masih berlangsung tapi mereka sudah membuat pelbagai tuntutan dan tuduhan.

what about Nazri Taxi membuat kesimpulan Beng Hock jatuh sendiri? Nazri pun tak faham cerita lalu dia cepat2 defend MACC anjing itu..

''Pembangkang seolah-olah sudah membuat kesimpulan bahawa ada sesuatu yang 'tidak betul' berlaku dalam kematian Beng Hock sebelum hasil siasatan diumumkan,'' katanya.

We expect no case from PDRM la. PDRM and MACC sama sama political tools kepada Umno. What do you still want others to expect? Ini abang-adik siasatan..Polis siasat MACC, tapi inside, minum kopi chit chat..Malaysia Boleh..

Soal Saifuddin bukankah selama ini pembangkang sering melaungkan siasatan perlu dijalankan dengan adil dan melibatkan bukti-bukti yang kukuh.

Yes, adil.. we want adil..nothing less than that..

''Jadi tunggulah siasatan selesai. Kenapa sudah buat tuntutan. Bagi saya ini tidak lebih daripada taktik untuk menghalang siasatan SPRM diteruskan ke atas para pemimpin pembangkang khususnya di negeri Selangor,'' katanya.

tunggu siastan selesai? sampai bila ni? A.Kugan punya case pun sudah hilang?

Ketua Umum Badan Bertindak Perpaduan Melayu, Osman Abu Bakar ketika dihubungi menyifatkan sikap pembangkang yang mengadakan perhimpunan dan membuat pelbagai tuntutan sebelum siasatan selesai sebagai tidak menghormati undang-undang negara.

hey, this is a democratic nation, right? We have the right to assemble and voice our opinions. Apa salah?? Atau ini negara Taliban under Najib Altantuya?

''Yang mati tetap mati. Kejadian sudah berlaku. Jadi biarlah siasatan selesai dan diumumkan terlebih dulu. Janganlah membuat kenyataan dan tuduhan melulu.

''Tindakan membuat tuntutan dan melemparkan pelbagai tuduhan adalah tidak menghormati undang-undang. Sebagai sebuah parti politik pihak pembangkang kenalah patuhi undang-undang negara,'' katanya.

Sementara itu, Ketua UMNO Bahagian Cheras, Datuk Wira Syed Ali Alhabshee berkata, SPRM tidak perlu tunduk kepada ugutan pembangkang supaya menghentikan siasatan berhubung salah laku beberapa Exco Kerajaan Negeri Selangor selagi siasatan punca kematian Beng Hock tidak selesai.

If you insist on to continue investigating Selangor ADUNS, go on then. Rakyat can see who is Selangor ADUNS and who is Khir Toyo.. haha.. By running down Selangor ADUNs' image wont help you to change the pespective..

Beliau berkata, ugutan tersebut seperti cuba menyembunyikan kebenaran di sebalik kematian Beng Hock daripada diketahui umum.

Only a noob like you can tell it looks like ugutan. Go get a dictionary and reply me back what is the meaning of "ugutan"..

''Tindakan pembangkang termasuk Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang menjelajah ke seluruh negara bagi 'membela' Beng Hock juga tidak munasabah.

eh, what's wrong here in fighting for justice?? Is it Anwar Ibrahim & Abdul Hadi cannot bela Beng Hock because they are Malays and Beng Hock is Chinese? oh my oh my.. what have BTN change you into?

''Sekarang siapa yang perlukan siapa? SPRM memerlukan Beng Hock sebagai saksi, kenapa pula pembangkang buat spekulasi seperti menuduh suruhanjaya itu ada kaitan dengan kematian Beng Hock, langsung tak masuk akal," jelasnya.

Katanya, pihak pembangkang tidak perlu takut dengan siasatan yang sedang dilakukan polis dalam mencari punca dan sebab kematian Beng Hock.

Jelas Syed Ali, pembangkang sepatutnya memberikan kerjasama sepenuhnya dalam kes tersebut dan bukannya sengaja melakukan kekecohan dan perhimpunan politik.

yeah, we did beri kerjasama.. and now open your fucking eyes wide.. what happen to Beng Hock?

RIP Beng Hock

*my replies in bold red

15 February, 2009

Digital TV Switch Coming Tuesday For Many, Despite Delay

PC World

Feb 14, 2009

Hundreds of broadcast stations will switch to digital on the original Feb. 17 deadline. That means millions of Americans with analog TVs may see only snow on their favorite channels come Tuesday. Nearly 500 stations say they intend to switch to digital broadcasts that day, despite a recent Congressional vote to delay the transition until June 12.

The legislation allows TV stations to decide when to make the switch, and hundreds are choosing to do it right away. Local broadcasters won the loophole after successfully arguing that a mandatory postponement would force them to operate both digital and analog equipment, thereby adding greatly to their power and maintenance costs.

But no area will go all-digital right away. According to an Associate Press report, the Federal Communications Commission has informed more than 120 stations that they may have to postpone the switchover to prevent their cities from losing all analog network broadcasts.

The partial switch will no doubt add confusion to an already mismanaged conversion program. To receive digital signals, analog TV owners must either buy a digital converter box, sign up for a cable or satellite service, or get a new TV with a built-in digital tuner. The Federal government is offering $40(RM146) vouchers to defray the cost of the $50(RM183) to $70(RM255) converter boxes, but the underfunded Coupon Program ran out of money on January 4, 2009. And while the government's dtv2009.gov Web site is still accepting coupon requests, applicants are placed on a waiting list, which currently has more than 3.7 million U.S. households.

Bottom line: Every U.S. city should have at least one analog TV station running through June, and that's good news for emergency communications. But analog TV holdouts in some areas may find their programming choices severely limited.